Imkervereniging Deventer

Oproep: inheems plantmateriaal gezocht

Door Frank Leenen

“Als je met bijen bezig bent, ben je sterker verbonden met de natuur.” Dat kan elke imker vast wel bevestigen. Voor iemand die bijen houdt, geldt nu eenmaal dat je graag en vaak buiten bent. En dan zet je ogen, oren, neus en andere zintuigen, extra wijd open om waar te nemen wat belangrijk is voor onze immen.

Een imker die zo rondwandelt of -fietst, is daarom in elk seizoen een extra verkenner voor het bijenvolk. Waar staat een interessante wilgenhaag? Welke boer heeft koolzaad ingezaaid? Hoe ver is de acacia, de linde? Bloeit er een mooi veld distel? Hoe staat de heide ervoor?

Hij /zij moet “weten wat het weer doet”, maar ook op tijd een interessante dracht zien aankomen of juist constateren dat er op enig moment eigenlijk bar weinig te halen valt. Je leeft als het ware mee met je bijen.

Al rondwandelend en -fietsend, zou je als verkenner ook interessant plantgoed voor de bijenweide kunnen tegenkomen. Ik stel me voor dat iedereen wel een paar mooie, mannelijke wilgen kent die in het voorjaar opvallend geel staan te pronken maar die nu, juist als het een prima moment is om stekken af te knippen en in de grond te steken, niet meer zo makkelijk terug te vinden zijn … Of waar stond toch alweer die vuilboom die van mei tot september zo prachtig bloeide?

Oproep

Wie weet misschien nog mooie zaailingen te staan van vuilboom, acacia, krentenboompje of andere inheemse, houtige drachtplanten?

In ieder geval zullen we als imkervereniging dergelijk plantgoed kunnen gaan aanleveren voor het inplanten van de Idylle aan de Holterweg, maar we kunnen ook het gevonden aanbod aan onze leden bekend maken. Dan kan iedereen binnen en buiten het vliegbereik van zijn eigen bijen aan de slag om de bijenweide verder te verbeteren.

Laat me maar weten (frankleenen17@gmail.com) wat, waar en hoe je op je verkennende najaarstochten interessant materiaal hebt gesignaleerd, dan maken we snel een afspraak om e.e.a. te verzamelen en te gaan gebruiken voor een steeds beter drachtaanbod in Deventer en omgeving.

Imkerdepot 'Over de IJssel'

Hier koop je alles wat je nodig hebt op imkergebied en praat je onder het genot van een kopje koffie bij met collega-imkers. Openingstijden? Check ze op Bee Happie of bel Hilbrand Meijer op 06 – 51 340 873.

Kaart
Tweet