Imkervereniging Deventer

Nieuwe specialisten onder Deventer imkers

Op zaterdag 25 maart 2017 heeft Monique van Haaf, gedeputeerde van de provincie Overijssel, aan een dertigtal cursisten het diploma ‘Specialist Bijenproducten’ uitgereikt. De cursisten, afkomstig uit Noord- en Oost-Nederland, volgden het afgelopen winterseizoen de intensieve cursus ‘Bijenproducten’ van de landelijke Stichting Bijkersgilde. Deze cursus is in samenwerking met onze Imkervereniging Deventer georganiseerd bij de Ulebelt.

De cursus tot Specialist Bijenproducten is een intensieve bijscholingscursus van 7 dagen. Het doel was om kennis en ervaring bij oogst, verwerking, behandeling en afzet van bijenproducten te verwerven, in stand te houden en te verbeteren.

Een bijenvolk zorgt voor de bestuiving van veel gewassen. Daarnaast levert het volk diverse producten: niet alleen honing, maar ook bijenwas, propolis, stuifmeel en koninginnengelei. Hoe deskundig ook, imkers weten lang niet álles over deze producten.

Een vijftal jaren geleden is Stichting Bijkersgilde opgericht. Bijker is een oud Nederlands woord voor imker. De belangrijkste doelstelling van het Bijkersgilde is de kwaliteit van de Nederlandse honing en andere bijenproducten op een hoog niveau te brengen. Dat doet het gilde onder meer door het geven van cursussen. Het zijn pittige cursussen: de deelnemers hebben 7 volle zaterdagen de gelegenheid gehad om de kennis van zeer deskundige docenten ‘op te zuigen’. Als ze geslaagd zijn, mogen ze het volgende winterseizoen doorgaan voor het vervolg: de cursus Gilde-Keurmeester.

Het Bijkersgilde anticipeert op de landelijke ontwikkelingen om de kwaliteit te verbeteren en controleren en is bezig met het realiseren van een keurmerk voor Nederlandse honing. Daarbij zullen de toekomstige keurmeesters straks goede diensten kunnen bewijzen. Maar bovenal is het belangrijk dat de kennis binnen de verenigingen beschikbaar komt om ons mooie product van de bijen optimaal aan de consument aan te kunnen bieden. Onze vereniging kende al 2 leden die een eerdere cursus in totaliteit hebben gevolgd, Piet Scholten en Annette Linnaerts zijn onze keurmeesters.

Daar kunnen we nu Henny Kerkmeijer en Hilbrand Meijer aan toevoegen. Zij zijn beiden geslaagd! Ze hebben erg veel geleerd en kunnen alle imkers aanraden om deze module te gaan volgen. Het bestuur feliciteert Henny en Hilbrand met het diploma en wenst hen succes bij de volgende module.

Imkerdepot 'Over de IJssel'

Hier koop je alles wat je nodig hebt op imkergebied en praat je onder het genot van een kopje koffie bij met collega-imkers. Openingstijden? Check ze op Bee Happie of bel Hilbrand Meijer op 06 – 51 340 873.

Kaart
Tweet