Imkervereniging Deventer

Educatie

De Imkervereniging Deventer heeft natuurlijk imkeren hoog in het vaandel staan. De vereniging stimuleert haar leden nadrukkelijk om met zorg om te gaan met de bijen en zich er bewust van te zijn dat bijenproducten deel uitmaken van de voedselkringloop van de mens.

Natuurlijk imkeren

Hygiënemaatregelen tijdens het imkeren zorgen ervoor dat bijen gezond blijven en dat de honing van de hoogste kwaliteit is. Daarom zijn ze van essentieel belang.
Bij het gebruik van chemische middelen ter bestrijding van parasieten zoals de varroamijt of andere belagers van de bij, haar broed of de bijenwas, wordt grote terughoudendheid betracht. Imkers van de Imkervereniging Deventer worden geholpen om zich bedrijfsmethoden eigen te maken die zorgen voor een goede gezondheid van het bijenvolk. Daarbij wordt gebruikgemaakt van middelen die geen residuen geven in de bijenwas en de honing.

Huisdieren of wilde dieren?

Bijen houden heeft enige overeenkomst met het houden van andere diersoorten. De bij is namelijk min of meer gedomesticeerd, net zoals bijvoorbeeld onze (landbouw)huisdieren. De bij is echter een diersoort die in een andere verhouding staat tot zijn verzorgers dan huisdieren zoals honden en katten. Bijen passen zich niet aan aan mensen. Mensen moeten zich verdiepen in de gewoonten en de natuurlijke ontwikkeling van een bijenvolk en zich aanpassen om met bijen te kunnen werken.

Evenwicht tussen zorg en opbrengst

Het imkeren is een ambacht waarbij de mens heeft geleerd om bijen in te zetten voor zijn eigen behoeften en welzijn. Er zijn diverse bedrijfsmethoden die de imker ten dienste staan om de natuurlijke eigenschappen van de bij te beïnvloeden ten voordele van de mens. De verstandige en vakbekwame imker zorgt dat er een evenwicht is tussen het welzijn van het bijenvolk en het menselijk gewin. Als het volk op een goede plaats staat en met goede zorgen omringd wordt, zal het zich uitstekend ontwikkelen en hoogproductief zijn. De imker ziet dat terug in sterke volken met een overschot aan verzamelde honing.

De bij is echter, net als al het andere leven in onze natuur, niet zonder vijanden. Schimmels, parasieten en virussen zijn de grootste bedreigingen in het voortbestaan van het bijenvolk. De imker speelt een belangrijke rol in het voorkomen van dit soort bedreigingen. Onze imkervereniging probeert een belangrijke rol te vervullen door het aanbieden van kennis en vaardigheden aan haar leden, zodat het product was en honing het predicaat natuurzuiver mag voeren.

Educatie

Bij alle vormen van educatie (aan kinderen, volwassen beginners, gevorderden) die de Imkervereniging Deventer verzorgt, zijn bovengenoemde onderwerpen het uitgangspunt.

Imkerdepot 'Over de IJssel'

Hier koop je alles wat je nodig hebt op imkergebied en praat je onder het genot van een kopje koffie bij met collega-imkers. Openingstijden? Check ze op Bee Happie of bel Hilbrand Meijer op 06 – 51 340 873.

Kaart
Tweet