Imkervereniging Deventer

Kunstproject Honing Bank


De honingbij staat centraal in het kunstproject Honing Bank dat de Franse kunstenaar Olivier Darné en het collectief Parti Poétique (de ‘Poëtische Partij’) in opdracht van Stroom Den Haag ontwikkelt. Al ruim tien jaar wordt Darné als kunstenaar en imker door dit intrigerende insect gefascineerd. Als bestuiver van bloemen, bomen en planten speelt de bij een cruciale rol in ons ecosysteem. De bij functioneert ook als graadmeter voor de kwaliteit van ons milieu: zowel op de schaal van een tuin als op de schaal van landen en continenten. Is er sprake van ecologische armoede, dan gaat het slecht met de bij. Het alarmerende is, dat de kwaliteit van het milieu zodanig is aangetast dat het wereldwijd niet goed gaat met de bijenstand. Die neemt namelijk al jaren gestaag af. Dit is weer van invloed op onze voedselproductie: zonder bijen geen chocola en ook veel minder fruit en groente!

Olivier Darné wil zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de bij en ze via dit insect bewust maken van de gevaren die ons milieu – dus ook ons als mens want onze voedselproductie – bedreigen en wat wij hieraan kunnen doen. Daarom bedacht hij het kunstproject Honing Bank waarmee hij de honingbij door middel van een kunstinstallatie in de openbare ruimte naar het hart van de stad brengt. Hiermee wordt er een ontmoetingsplek tussen mens en bij gecreëerd. Het bijzondere is namelijk dat bijen om allerlei redenen momenteel veel beter in de stad gedijen dan op het platteland: ze zijn er minder ziek, er is minder bijensterfte en ze produceren er meer (tot vier à vijf keer meer!) en verrassend smakelijke honing.

De Honing Bank betrekt stadsmensen bij de honingbij en bij de natuur in hun directe omgeving. Immers: de natuur houdt niet op aan de rand van de stad! De Honing Bank legt verband tussen de ecologische crisis en de sociale en economisch crisis die zich op dit moment afspeelt in de wereld. De betekenis van waarde wordt hiermee ter sprake gebracht.

Lees hier meer over dit project.

Imkerdepot 'Over de IJssel'

Hier koop je alles wat je nodig hebt op imkergebied en praat je onder het genot van een kopje koffie bij met collega-imkers. Openingstijden? Check ze op Bee Happie of bel Hilbrand Meijer op 06 – 51 340 873.

Kaart
Tweet