Imkervereniging Deventer

Idylle voor insecten

Door Frank Leenen

De Vlinderstichting en de NBV hebben gezamenlijk het project Idylle, gefinancierd vanuit de Nationale Postcodeloterij, onder hun hoede. In dit project worden tot 2017 bloemrijke graslandjes aangelegd in Nederlandse gemeenten, de zogenaamde Idylles.

Uit 90 aanmeldingen in 2014 is Deventer als één van de 12 gekozen om dit jaar mee te doen. In Nederland bestaan nu al zo’n 30 soortgelijke stukjes bloemrijke natuur die zowel vlinders als (solitaire) bijen moeten helpen aan voeding en onderdak. De Ulebelt heeft met de gemeente Deventer een stukje land nabij de Scheg aangewezen voor het realiseren van de Deventer Idylle. Met een ontheffing “tijdelijke natuur” is het mogelijk op het braakliggende terrein iets moois te realiseren, zonder dat toekomstige (project)ontwikkelingen daardoor gehinderd worden. Er bestaat immers vaak de angst dat bij het tijdelijk aanleggen van natuur op braakliggend terrein zogenaamde rode-lijst-soorten worden waargenomen. Dat zou dan een belangrijke hindernis zijn in de procedures om daarna dergelijk gebied weer een andere bestemming te geven.

De gemeente stelt grond en grondwerk ter beschikking, het project Idylle financiert zaad en plantmateriaal. De Ulebelt speelt een coördinerende rol en ontmoet veel enthousiasme bij Deventer natuurorganisaties. Ook de Imkervereniging Deventer is gevraagd mee te denken en te doen. Een mooie kans voor onze vereniging om publiciteit te bereiken en een mogelijkheid voor individuele imkers om mee te werken aan meer biodiversiteit in eigen stad en meer drachtmogelijkheden voor onze bijen.

Op 11 maart om 9.00 uur is nu een eerste plantdag (wilgen, vuilboom) gepland. Let op de berichten op onze website of neem contact op (06 51 307 928) als je als imker de handen uit de mouwen wilt steken om mee te bouwen aan de Deventer Idylle.

Imkerdepot 'Over de IJssel'

Hier koop je alles wat je nodig hebt op imkergebied en praat je onder het genot van een kopje koffie bij met collega-imkers. Openingstijden? Check ze op Bee Happie of bel Hilbrand Meijer op 06 – 51 340 873.

Kaart
Tweet