Imkervereniging Deventer

Faciliteiten

Onze imkervereniging heeft voor haar leden een aantal faciliteiten beschikbaar die het beoefenen van de bijenteelt kunnen ondersteunen. Voor het gebruik van deze faciliteiten wordt soms een geringe financiële bijdrage gevraagd.

Verenigingsstal

Onze bijenstal staat op het milieucentrum van de Ulebelt. Deze bijenstal is bedoeld om leden van de vereniging die hun bijen niet thuis of elders kunnen houden, de gelegenheid te bieden hun bijen onder te brengen op de verenigingsstal.
De stalimkers verplichten zich, als tegenprestatie, om de stal en tuin te onderhouden en activiteiten van de vereniging die op de stal plaatsvinden te ondersteunen.

Maar de bijenstal is ook een instructieplek waar beginnende imkers (cursisten) bijgestaan worden door ervaren imkers om zo het imkeren onder de knie te krijgen. Ook schoolkinderen kunnen er kennismaken met de bijen.

De stal moet regelmatig onderhouden worden, maar het is voornamelijk de bijentuin waar het meeste werk in zit. Regelmatig komen de stalimkers bij elkaar om de tuin rond de stal te verzorgen. Iedereen is welkom om te helpen.

Remco Bijkerk, de stalmeester, coördineert dit. Hij is er vaak op zaterdagochtend vanaf 09.00 uur; neem contact met hem op om te horen wanneer de eerstvolgende onderhoudsdag is. Het is altijd erg gezellig en ook goed te combineren met een bezoekje aan het depot.

Honingslinger

Dit apparaat is voor de kleine imker vaak niet interessant om aan te schaffen. Een slinger gebruik je maar een paar keer per jaar, is prijzig  en neemt behoorlijk veel ruimte in. De vereniging heeft daarom een slinger voor algemeen gebruik aangeschaft. De kosten bedragen €5 per keer. Jaap Keizer (0570 592 982 of 06 5472 1856) coördineert de uitleen.

Verdamper

Na het volgen van een korte cursus waarin bestrijding van de varroamijt met oxaalzuur uitgelegd en geoefend wordt, is de oxaalzuurverdamper kosteloos beschikbaar. Ook hier is de gedachte dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen de varroamijt geen effecten mag hebben op de kwaliteit van de was en daardoor indirect op de honing. Het bestuur wil daarom het gebruik van de oxaalzuurverdamper zeer laagdrempelig houden en berekent geen kosten voor het gebruik.

Sigis Sparenberg (0570 591 215) heeft de verdamper in beheer en leent deze uit aan imkers die bekend zijn met het gebruik van het apparaat.

Imkerdepot 'Over de IJssel'

Hier koop je alles wat je nodig hebt op imkergebied en praat je onder het genot van een kopje koffie bij met collega-imkers. Openingstijden? Check ze op Bee Happie of bel Hilbrand Meijer op 06 – 51 340 873.

Kaart
Tweet