Imkervereniging Deventer

Eco bijenpaleis

In het Jaar van de Bij heeft het modern ecologische bureau ORGA architect het initiatief genomen om het bijenhouden in de stad te bevorderen. De bijen worden gehuisvest in het eco-bijenpaleis BEEing Green.

In de stad doen bijen het veelal beter dan op het platteland. Het is er warmer, de mensen gebruiken minder bestrijdingsmiddelen en er zijn, opmerkelijk genoeg, meer bloemen te vinden.

Het bijenonderkomen is gebouwd van natuurlijke en ecologische materialen, ingepakt in en door groen. De scherpe daklijn biedt schaduw en bescherming en begeleidt de uitvliegende bijen. Het glas geeft een blik op de kasten, waardoor de passant kan zien hoe de bijen drinken en hoe de imker zijn werk doet. Het hekwerk maakt dat de bijen hoog uitvliegen. In de groenwand en op en aan het bijenpaleis worden inheemse drachtplanten geplaatst, voor de eerste voeding en om de bijen in actie te zien.

Drie vierkante kilometer stad

Een BEEing Green heeft ongeveer drie vierkante kilometer stadsoppervlak nodig. Er moet wel een park, een grote berm, een spoorweg-, of braakliggend terrein, of een groenzone in de buurt zijn. Voordat een bijenpaleis wordt geplaatst, kijkt architect en biologisch imker Daan Bruggink hoe groot de drachtmogelijkheden zijn en waar de bestaande imkers zitten.

Deelnemende partijen:

  • het project wordt ondergebracht bij Stichting Instituut voor Duurzaamheid
  • Natuurmonumenten levert het hout voor de bouw van de bijenpaleizen
  • Stichting Verdandi bouwt de prefab bijenpaleizen
  • de Nederlandse bijenhoudersvereniging geeft imkercursussen
  • ‘Buitenruimte voor contact’ zorgt voor het groen en de sociale implementering
  • Wageningen Universiteit onderzoekt de bij in de stad

Bron: De Architect
Publicatiedatum: 12-1-2012

Imkerdepot 'Over de IJssel'

Hier koop je alles wat je nodig hebt op imkergebied en praat je onder het genot van een kopje koffie bij met collega-imkers. Openingstijden? Check ze op Bee Happie of bel Hilbrand Meijer op 06 – 51 340 873.

Kaart
Tweet